Webes alkalmazás fejlesztés

 • Webes alkalmazások/szolgáltatások készítése
 • Hagyományos alkalmazások átalakítása webes alkalmazássá

Hogyan működik egy egyszerű webes alkalmazás?

Gyakorlatilag mint egy hagyományos weboldal. A kiszolgáló (szerver) oldalon fut az alkalmazás üzleti logika része, ami a böngészőből küldött és megfelelően megfogalmazott kérések feldolgozásával elvégzi az adott feladatot, majd választ küld a böngészőnek. A felhasználói (kliens) oldal feladata, hogy a böngészőben megjelenítse az alkalmazás felületét (tulajdonképpen egy weboldalt) és lehetőséget adjon kérések elküldésére a kiszolgáló felé.

Az alábbi ábra szemlélteti ezt az úgy nevezett kliens-szerver típusú felépítést. A kiszolgáló oldalon találhatók az adatbázis szerver (DB) és a webszerver (web), a kliens oldalon pedig az egyes böngészőt futtató eszközök.

A rendszer lelke a webszerver, illetve az ott futó program, ami tartja a kapcsolatot a kliensekkel és az adatbázissal. Ez egy fontos védelmi vonal, ugyanis ha jól van megírva az üzleti logika, akkor kliens oldalról nem lehet jogosulatlanul adatot szerezni, -módosítani, -törölni. Az adatbázisszerver kívülről láthatatlan, csak a webszerveren futó program fér hozzá. A kliensek a webszerverrel a böngésző és az abban futó alkalmazás segítségével tartják a kapcsolatot.

A webes alkalmazás/szolgáltatás flexibilis, hiszen használható kizárólag helyi hálózatról vagy akár bárhonnan, interneten keresztül is. A szerver lehet saját fizikai számítógép saját telephelyen, de lehet szerverközpontban is. Lehet bérelt szerver, lehett osztott szerver (amennyiben az adatbiztonság és a sebesség kevésbé lényeges). Az adatbázis és a webszerver futhat ugyanazon a fizikai gépen, de akár külön is.

Webes alkalmazások előnyei a hagyományossal szemben

Független az operációs rendszertől

Mivel a felhasználói felület böngészőben fut, ezért működik minden olyan operációs rendszeren, ami képes a ma elterjedt böngészőket futtatni – így az ingyenes operációs rendszereken is.

Független a hardvertől

Működik minden olyan hardveren, ahol futtathatók a jelenleg elterjedt- vagy azzal kompatibilis böngészők. Tehát ugyanúgy elérhető személyi számítógépeken, laptopokon, tableteken és mobiltelefonokon.

Független a helyszíntől

Mivel alapvetően hálózaton keresztül működik, ezért (biztonsági óvintézkedések mellett) interneten keresztül is könnyedén használható, tehát bárhol elérhető, ahol van internetszolgáltatás. Ezáltal könnyebbé válik a távmunka, a telephelyek közötti kommunikáció, az utazó kollégák adminisztrációs feladatai.

Költséghatékony

 • teljesen ingyenes szoftveres környezetben is működik, azaz ingyenes operációs rendszeren, ingyenes böngészőn, ingyenes szerver oldali szoftverekkel (adatbázisszerver, webszerver, webes alkalmazás értelmező szoftver)
 • nyitott forrású, folyamatosan fejlesztett és ingyenes szoftverekre épül, tehát a frissítések telepítéséhez nincs szükség az új verziók megvásárlására
 • átálláshoz általában nincs szükség külön hardveres beruházásra, hiszen számítógépek, telefonok, hálózat stb. minden vállalkozásnál vannak, ahogy az esetleges távoli eléréshez szükgéses internet hozzáférés is, az adatbázis és egyéb kiszolgálás pedig történhet a jelenleg szerverként üzemelő gépen

Árak

 • Project alapú
 • Megállapodás szerint
 • Óradíjas
 • 3 990 Ft
  bruttó, megkezdett óránként